Σύνταξη στα 67 με εισοδηματικά κριτήρια λέει το μνημόνιο που υπέγραψαν και θα πάει 7O.
Στην Ελλάδα το 2050 θα είμαστε 2.5 εκατομμύρια λιγότεροι. Κάθε 10 χρόνια το προσδόκιμο ανεβαίνει .
Θα αλλάξει πάλι το ασφαλιστικό πολλές φορές.
H χρυσή ευκαιρία της Ελλάδας είναι έως το 2030. Mετά θα εισάγει εργαζομένους σε επιλεγμένες ειδικότητες για να στηρίξει την οικονομία της γιατί Έλληνες δε γεννάνε και αυτό θα χτυπήσει το 2030 και μετά.
400 χιλιάδες Έλληνες ήδη έφυγαν και δε θα γυρίσουν. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι θέλουν μικτά 50 χιλιάδες ευρώ το χρόνο για να γυρίσουν. Θα φύγουν κι άλλοι. Έλληνες δε γεννάνε. Xώρα γερόντων μετά το 2030.
Πώς θα μπορούν να πληρώνουν δόση 500, 600 ευρώ όταν θα έχουν σύνταξη 600, 700 ευρώ; Οι τράπεζες καλούνται να λύσουν μια δύσκολη άσκηση. Με μια εισερχόμενη πίεση (SSM).
Για δραστική μείωση των κόκκινων δανείων σε ποσό 50 δις έχουν περιορισμένες λύσεις.
- Μαζικούς πλειστηριασμούς. Μια λύση που κανέναν δε συμφέρει διότι αυτό συνοδεύεται με λαϊκή δυσαρέσκεια και παράλληλα απομειώνεται η εμπράγματη εξασφάλιση που έχει στο χαρτοφυλάκιό της.
- Η τράπεζα να προβεί σε τιτλοποίηση δανείων.
- Προνομιακές ρυθμίσεις -αποκατάσταση τραπεζικής σχέσης με τους δανειολήπτες.
Η καλύτερη λύση διότι και οι τράπεζες θα εισπράξουν το μέγιστο της δανειοδότησης και αυτό συνεπάγεται κέρδη -κερδοφορία, νέα καταστήματα, νέες θέσεις εργασίας.
Και το βασικό οι δανειολήπτες θα ξαναεμπιστευθούν τις τράπεζες.
Αξιοσημείωτο είναι ότι θα πρέπει να προσεγγιστούν οι δανειολήπτες με προγράμματα που θα έχουν διαδικασίες απομείωσης (κουρέματα). Μια διαδικασία που κατά περίπτωση κάνει η τράπεζα.
Εδώ χρειάζεται να τονιστεί ότι για να ισχύουν τα ως άνω θα πρέπει να δοθούν στους Έλληνες ξανά δουλειές. Αυτό θα γίνει με τη βοήθεια δημοσίων επενδύσεων αλλά και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, με νέα δάνεια (άτοκα ή χαμηλότοκα).
Στην οικονομία με σταθερή χαμηλή φορολογία, διάφανες και ξεκάθαρες διαδικασίες. Ένα κράτος δίκαιο και ευέλικτο με άριστα reflex στα καθημερινά προβλήματα ας μην ξεχνάμε όλοι πως είμαστε σε μια χώρα που έχει υποστεί τη μεγαλύτερη χρεοκοπία σε αναλογία.
Άμεσες λύσεις με οικονομικές προτάσεις για την επόμενη μέρα που θα βρει τον Έλληνα επιχειρηματία, δημόσιο υπάλληλο, ιδιωτικό υπάλληλο, συνταξιούχο απαλλαγμένο από την ανασφάλεια των δόσεων, από ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.